X

Een vraag?
Bel ons:
03/776.53.91

Nieuwsbrieven

Archief nieuwsbrieven

Hoe werkt betalen met uw kredietkaart?


Een kredietkaart is een handig middel om te betalen in de winkel, op restaurant, op reis … of om online een aankoop te doen, concert- of theatertickets te bestellen, of een hotel en een vlucht te boeken. Afhankelijk van het soort transactie, verloopt de betaling volgens een andere procedure. Hoe gaat betalen met uw kredietkaart juist in zijn werk?


Met de pincode (geheime code)

Als u binnen Europa in een winkel, in een restaurant of een hotel met een kredietkaart betaalt, valideert u de transactie met uw pincode. Dat komt omdat alle kaarten die in Europa worden uitgegeven, zijn uitgerust met een chip en alle betaalterminals de gegevens op deze chip kunnen lezen. Dit is de meest veilige manier van betalen.

Als u de pincode van uw kredietkaart vergeten bent, kunt u het beste contact opnemen met uw bank voor een nieuwe pin. Die wordt u gratis toegestuurd.

Met uw handtekening

Betalen met pincode wordt steeds populairder, in heel de wereld. Op een aantal plaatsen is deze technologie echter nog niet voldoende ingeburgerd. In dat geval moet u de transactie valideren met uw handtekening.

De magneetstrook van uw kredietkaart wordt door de betaalterminal gehaald en daarna krijgt u een bon waarop u uw handtekening moet zetten. Het dubbel van deze bon moet u goed bewaren.

Deze manier van betalen is fraudegevoeliger dan de betaling met pincode. Let er dus op dat de kelner of de bediende niet met uw kaart in een andere kamer verdwijnt.

Door uw kredietkaartgegevens op te geven

Als u een aankoop of een vlucht-, hotel- of ticketreservering wil betalen op een betrouwbare internetsite, wordt u doorgeleid naar een veilige pagina op de website van de handelaar.

U moet dan uw kredietkaartnummer opgeven, plus de naam en vervaldatum die op de voorkant van de kredietkaart staan aangegeven. Meestal wordt er ook gevraagd naar de CVC-code (card verificatie code), als bewijs voor de verkoper dat u uw kaart werkelijk in handen hebt. Bij Visa en Mastercard staat deze code op de achterkant van uw kredietkaart. Het is het laatste aangegeven getal van 3 cijfers.

Steeds meer moet u de transactie ook nog bevestigen. Bij sommige banken gebeurt dat met een uniek paswoord of een sms-code die naar uw telefoon wordt gestuurd. Bij AXA Bank valideert u de transactie met uw kaartlezer, die een unieke code genereert. Dankzij deze extra beveiliging bent u er absoluut zeker van dat de betaling vlekkeloos verloopt. Neem dus op reis altijd uw kaartlezer mee.

Hoe zit het met de afrekening van uw uitgaven?

De uitgaven met uw kredietkaart worden één keer per maand afgerekend. Bij de meeste banken, waaronder ook AXA Bank, worden die uitgaven dan in één keer gedebiteerd van de zichtrekening die aan de kredietkaart gekoppeld is.

Ontdek de zichtrekeningen van AXA Bank: gratis en online of met de full-service van uw AXA Bankagent.


 

Bron: https://www.axabank.be/nl/blog/2016/04/hoe%20werkt%20betalen%20met%20uw%20kredietkaart

 

Overzicht nieuwsartikels