X

Een vraag?
Bel ons:
03/776.53.91

Nieuwsbrieven

Archief nieuwsbrieven

Sparen voor beginners

Een goedgevulde spaarrekening: een onmogelijke opgave? Elke maand een flink bedrag aan de kant zetten is ook niet zo vanzelfsprekend. Soms zijn er onvoorziene kosten, soms geeft u meer uit dan u van plan was. Maar er zijn heel wat manieren om het uzelf makkelijk te maken. Onze tips om meer en beter te sparen.

Hoeveel staat er nog op de rekening?

We hebben vaak een vertekend beeld van onze financiële situatie. We geven meer geld uit dan we denken. Daarom bent u soms onaangenaam verrast als u uw saldo controleert. Een eerste stap op weg naar beter sparen is een duidelijk zicht krijgen op uw uitgaven.

Noteer eens een maand lang al uw uitgaven. Wat zijn uw vaste kosten, hoeveel geeft u uit aan boodschappen, kleren, etentjes, uitgaan … ? Zo weet u meteen hoeveel u gemiddeld overhoudt op het eind van de maand. En dat bedrag kunt u dus zonder problemen aan de kant zetten. Voorzie wel een foutmarge voor onverwachte kosten en bereken het gemiddelde over een brede periode.

Uw wapen: een spaarplan

Nu u een idee hebt van uw maandelijkse uitgaven, maakt u het best een spaarplan op. Loop daarbij niet te hard van stapel: als u iedere maand slechts met heel veel moeite uw spaardoel van de maand haalt, dan houdt u dat nooit lang vol. Begin met kleine beetjes en bouw geleidelijk op.

Bij het opstellen van een spaarplan kunt u vertrekken van een streefdoel of van een maandelijks bedrag dat u kunt missen. Met de spaarcalculator van Wikifin kunt u uitrekenen hoe lang u moet sparen om uw streefdoel te bereiken. Of u kunt berekenen hoeveel u over pakweg 5 jaar gespaard zult hebben met dat maandelijkse bedrag. Zo hebt u een duidelijk doel voor ogen.

Een gewaarschuwd man

Geeft u altijd meer uit dan u van plan was? Weersta aan de verleiding dankzij een goede voorbereiding. Neem op een avondje uit bijvoorbeeld enkel een beperkt bedrag cash mee en laat uw bankkaart thuis. Zo bent u verplicht om na te denken voor u iets koopt.

Blijf weg uit de winkels waar u altijd veel koopt. Zeg nee tegen een middagje shoppen als u weet dat u niets nieuws nodig hebt maar niet zult kunnen weerstaan. Moet u toch naar de winkel? Maak dan een lijstje voor u vertrekt. En hou u daar ook aan.

Zorg dat het maandelijkse bedrag dat u spaart in het begin van de maand van uw rekening gaat. Bij voorkeur net nadat uw loon gestort is. Zo spaart u bijna ongemerkt. En als het echt nodig is, kunt u het altijd nog terugstorten.

Sparen kan ook makkelijk

Maak het uzelf gemakkelijk en geef een opdracht om automatisch te sparen. Daarmee stelt u het zo in dat er maandelijks een vast bedrag naar uw spaarrekening gaat.

U kunt uzelf ook als het ware een salaris uitbetalen. Via een automatische spaaropdracht kunt u het saldo kiezen dat op het einde van de maand op uw zichtrekening moet blijven staan. Dat is uw ‘salaris’. De rest gaat automatisch naar uw spaarrekening.

 

Blijf gemotiveerd

Elke maand braaf sparen, dat gaat snel tegensteken. Krijgt u het wat lastig? Bedenk dan waar u het voor doet. Denk aan wat een goed gevulde spaarrekening voor u zal betekenen. Ligt dat nog ver in de toekomst? Probeer het goed te visualiseren. Want als u uw doel duidelijk voor ogen hebt, wordt het makkelijker om vol te houden.

Ook belangrijk is om uzelf af en toe te belonen. Uzelf voortdurend dingen ontzeggen heeft een averechts effect. Beter om uzelf af en toe een kleine uitspatting te gunnen, zodat u daarna weer verder kunt sparen. Hou het natuurlijk wel beperkt, zodat u uw spaarinspanningen niet teniet doet.

With a little help from my friends

Als u het echt lastig hebt om uw geld niet uit te geven aan impulsieve aankopen, kunt u uw vrienden en familie inschakelen. Vertel hen over uw goede voornemen om meer te sparen. Als u dan op het punt staat om een onnodige aankoop te doen, kunnen ze u aan uw spaarplannen herinneren. En niet boos worden dan, u hebt er tenslotte zelf om gevraagd.

 

Bron: https://www.axabank.be/nl/blog/2015/03/sparen-voor-beginners

 

Overzicht nieuwsartikels